Prewesh

Werken met een oogziekte

augustus 19, 2021
Emma at Work

Een half jaar lang werd Prewesh Tewarie gecoacht door Raffie Petronilla. In het kader van het Mentor Program van ING’s Onbekend Talent en Emma at Work. Prewesh kreeg te maken met een ernstige oogaandoening. Moeilijk, zeker als je aan het werk wilt als fotograaf en vormgever.

De twee werden eind maart tijdens de startbijeenkomst van het Mentor Program aan elkaar gekoppeld. Raffie is Learning and Development Manager bij de Business School van Wholesale Banking. Raffie: “Het leek me meteen super leuk om als mentor aan de slag te gaan voor jongeren met een wat lastigere toegang tot de arbeidsmarkt. Ik heb zelf geen gemakkelijke start gehad. Ik kwam op mijn 18e in mijn eentje naar Nederland om te studeren, vlak daarna overleed mijn vader en ik heb gedurende mijn hele studie en daarna iemand gemist met wie ik kon sparren en aan wie ik advies kon vragen. Ik heb het nu best wel goed voor elkaar op alle vlakken, en denk dat ik iets terug kan doen voor een jonger iemand die wat steun kan gebruiken.

Begeleiding en motivatie naar werk


Prewesh meldde zich aan voor het programma na de zoveelste afwijzing op een sollicitatie. “Ik begon een beetje moedeloos te worden, en wist niet meer zo goed hoe ik het aan moest pakken. Ik had behoefte aan meer richting, begeleiding en motivatie. Dit mentorprogramma bleek dé plek waar ik moest zijn.”

Vasthouden aan het positieve


Prewesh wist al heel vroeg dat hij met beeld wilde werken. Als kind verzamelde hij posters die hij zelf namaakte, met steeds professionelere programma’s. Niet verwonderlijk dat hij graag creatief beeldmaker wilde worden. Maar zijn progressieve oogziekte – die begon toen hij 12 was – gooide roet in het eten. Prewesh: “Op een gegeven moment had ik min 30 en ontwikkelde ik ook nog een fobie voor licht. Ik was gedwongen het grafisch ontwerpen uit mijn hoofd te zetten. Ik moest naar een school voor blinden en slechtzienden. Dat hele proces was verschrikkelijk moeilijk maar ik ben steeds blijven vasthouden aan het positieve, ik wilde niet in een neerwaartse spiraal terechtkomen.”

“IK HAD BEHOEFTE AAN MEER RICHTING, BEGELEIDING EN MOTIVATIE. DIT MENTORPROGRAMMA BLEEK DE PLEK WAAR IK MOEST ZIJN”

Prewesh

Open zijn werkt


Jaren later kon Prewesh geopereerd worden. Na hoornvliestransplantaties ziet hij met beide ogen inmiddels weer 70 procent. Dat opende ook weer mogelijkheden voor een opleiding grafische vormgeving. Die werd afgerond, en sinds afgelopen schooljaar volgt hij ook de fotografieopleiding Conceptueel Beeld op de Fotoacademie Amsterdam.

Maar aan het werk komen bleek nog niet zo eenvoudig. “Bij sollicitaties zat mijn beperking me in de weg, ik wilde er eigenlijk niet over praten. Terwijl het er natuurlijk wél is en mijn gesprekspartners dat ook wel zien. Raffie heeft me geleerd het juist wel uit te leggen. Open zijn werkt. We hebben heel wat rollenspellen gedaan, en hij heeft me met mijn sollicitatiebrieven geholpen. Een goede tip was om eerst te bellen op een vacature, zodat je al een contactpersoon hebt aan wie je kunt refereren.”

Raffies coaching en een training Pitchen van Frisse Blikken via Emma at Work gaven Prewesh zoektocht naar werk een boost. Op 23 juni is hij begonnen met zijn nieuwe baan als grafisch vormgever bij het Nederlandse kantoor van een Brits bedrijf in commercieel vastgoed! Prewesh: “Ik heb me helemaal vastgebeten in deze sollicitatie. Raffie heeft me geholpen met mijn cv en brief, ik heb al mijn kennis gestopt in de proefopdracht, een hele presentatie bijgevoegd… Het mócht nu niet meer misgaan.”

Grote droom


Raffie: “Ik ben blij en trots. Prewesh heeft het helemaal zelf gedaan, ik heb alleen hier en daar een duwtje gegeven. Ik vind het zó knap dat iemand met zijn beperking visual designer wordt, dat hij vasthoudt aan zijn grote droom. Tegelijkertijd is zijn beperking ook zijn kracht, hij vergroot zijn werk altijd 200 procent uit, let enorm op de details en dat maakt zijn werk beter.” De twee zetten het mentorschap door, want er komen ongetwijfeld genoeg uitdagingen in zo’n nieuwe baan. Prewesh: “Ik ben Raffie nu al heel dankbaar. Net als Emma at Work. Ik heb in de afgelopen maanden opnieuw kennis gemaakt met mezelf, en dat is heel veel waard. Ik kan niet wachten om aan het werk te gaan!”

Onbekend Talent en Emma at Work


ING
heeft een speciaal programma om mensen met een arbeidsbeperking mee te laten doen op de arbeidsmarkt: Onbekend Talent. De samenwerking met Emma at Work is een initiatief binnen dit programma. Het doel is om jongeren met een fysieke beperking te helpen, zodat ze zich succesvol kunnen ontwikkelen in hun leven en werk.

Gerelateerd